Liefde is | Pijnlijk

13 januari 2019
Ds. Dennis Mohn
1 Korintiërs 13:7; Matteüs 11:20-30
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Tegenover verdragen, geloven, hopen, volharden zit meestal teleurstelling als het niet zo uitpakt als gehoopt. Wat kun je maar beter doen om niet meer teleurgesteld te raken? Je moet maar niks meer zomaar verdragen, niks meer geloven, niet meer volharden in iets, en vooral niks meer hopen.Als je geen hoop hebt dan raak je ook nooit teleurgesteld.Velen beschermen zich tegen de pijnlijke emotie ‘teleurstelling’ door zichzelf een hoopvol perspectief te ontkennen.

Maar wat als liefde soms gewoon pijnlijk is? Als we gewoon wel hopen, wel geloven, wel volharden. En als het misgaat dan zijn we gewoon teleurgesteld, hoe pijnlijk het ook is. Maar dat doen we straks. Nu hopen we. Want we willen de hoop niet missen.

In Matteüs 11:20-21 zien we dat Jezus enorm teleurgesteld was omdat het niet allemaal liep zoals gehoopt. Maar we zien ook in de verzen erna hoe Jezus omgaat met teleurstelling. Dus als eerste uit hij zijn emotie. Als je pijnlijke emoties ervaart dan is het belangrijk deze uit te drukken op een gepaste manier. Het is belangrijk dat we woorden geven aan deze emoties en deze uitspreken voor God en een andere persoon die me kan helpen om ervan te leren en te bedenken hoe dan verder.

En dan neemt Jezus de volgende stap in het omgaan met teleurstelling. Hij uit Zijn geloof in de Vader (Matteüs 11:25-27). Op het moment dat ik mijn ziel kan vrijmaken van allerlei emotionele verwarring ben ik in staat God te prijzen en te loven, ben ik in staat Gods goedheid voor mij te herinneren en kan ik me laten vullen met geloof in Hem.

En nadat Jezus Zijn geloof en vertrouwen in de Vader had uitgesproken zien we dat Hij bewust ervoor kiest liefdevol door te gaan. Hij kiest ervoor om lief te hebben. Hij uit Zijn liefde (Matteüs 11:28-30).

Als we liefhebben zijn we kwetsbaar. En je zal gekwetst en teleurgesteld worden. En dan kun je ervoor kiezen je liefdeloos emotioneel te verdoven. Maar het kan ook anders: Vandaag verdragen we, vandaag geloven we, vandaag hopen we, vandaag volharden we. Straks zijn we misschien teleurgesteld. Maar dat doen we dan pas. Niet nu. En als we dan teleurgesteld zijn dan uiten we dat, vertrouwen we op de Vader, en kiezen we lief te hebben. Liefde is ook pijnlijk. Nu misschien teleurgesteld. Maar dan verdragen we weer, geloven we weer, hopen we weer, hebben we lief.

Vragen

  1. Liefde is soms ook pijnlijk. Denk aan termen zoals ‘tough love’ of liefdesverdriet. Kun je nog andere situaties of persoonlijke voorbeelden bedenken waar liefde pijnlijk bleek te zijn?
  2. Herken je de neiging om teleurstelling te willen voorkomen door maar niet teveel te hopen of te geloven? Terugkijkende op dat moment heeft het geholpen of was er alsnog teleurstelling?
  3. Je liefde uiten als verwerking van teleurstelling is moeilijk, maar wie of wat zou de ontvanger van jouw liefde kunnen zijn?
  4. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.