Is er leven voor de dood?

13 maart 2022
Ds. Dennis Mohn
2 Koningen 7:3-12, Lucas 9:24
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Ken je het? Weinig hoop, perspectief, resources en een heleboel vijanden. En dan gaan onze keuzes en gedachten vooral over welk einde onze voorkeur heeft. Al je opties lopen als het ware dood. En het is het enige wat ons dan nog bezighoudt. Alles loopt dood. En je kunt je dan afvragen: Is er dan ook een leven voor de dood? Velen bestaan nauwelijks en laten dat bestaan bepaald worden door de stemming van de omstandigheden. En het is geen leven maar het is wat het is tot het voorbij is. Maar is er ook een leven voor de dood?

  • Het leven voor de dood begint daar waar we alles kwijt zijn en vervolgens van binnenuit nieuw leven bemerken. Het is de ziel van het leven voor de dood.
  • Het leven dat God voor ons heeft leeft door overgave. Overgave is de hartslag van een leven voor de dood.
  • Het is een leven in overvloed. Eindeloze vergeving en hoop en liefde en genade. Het is de materie, het weefsel van het leven voor de dood!
  • Gods leven in ons leeft spectaculair op als we het laten stromen met liefde, genade, goedheid, barmhartigheid en hoop! Het zijn de handen en voeten van het leven voor de dood!
  • En Jezus liet zijn Geest voor jou achter om het werk van goed nieuws voort te zetten. Samen zijn we goed nieuws! Het is de geest van het leven voor de dood!

Vragen

  1. Wat is volgens jou het onderscheid tussen bestaan en leven? Wat markeert ons leven als echt leven?
  2. Herken je dit plafon dat er op een gegeven moment is bereikt in onze geloofsgroei waar we moeten gaan van een alleen investeren in jezelf naar ook een investeren in de ander? Wat gebeurt er als we deze stap niet zetten?
  3. Wat betekent het om te investeren in de geloofsreis van een ander? Hoe kunnen we de overvloed laten overstromen die ons is gegeven?
  4. In de preek ging het erover dat er vandaag goed nieuws en wij dat goede nieuws mogen zijn? Wat is datgene wat je redelijk snel kunt doen om goed nieuws te zijn voor iemand anders?