Als regels brullen

15 april 2018
Ds. Dennis Mohn
Lucas 17:11-14
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Jezus ontmoette tien mensen die aan huidvraat leden. En we lezen dat ze op afstand bleven omdat ze volgens de wet onrein waren. Dus vanaf een afstand riepen ze: “Jezus, meester, heb medelijden met ons!”Ze weten precies wie Jezus is en de hoop die Hij is en toch houden zij afstand… waarom? Omdat de wet het zo zegt.Er zijn zat regels die ons bepalen bij de afstand die we houden tot Jezus. Onzekerheid, schuld, schaamte, controle, zelfgenoegzaamheid of wat dan ook. Regels die het leven vaak voor ons heeft geschreven, iedereen in zijn eigen context, met verschillende auteurs die bewust en onbewust meeschreven.

Tien mensen met huidvraat roepen van een afstand “Jezus, heb medelijden met ons!” en Jezus roept terug: “Ga u aan de priesters laten zien.” Jezus stuurt hen dus terug naar daar waar de ellende voor hen allemaal begon, daar waar de regel werd gemaakt, daar waar de regel in hun leven werd gesproken, daar waar de regel controle kreeg over hun leven. Een regel die resulteerde in afstand naar alles en iedereen.

En dan lezen we dat “terwijl ze gingen werden ze gereinigd.”Het was niet voordat ze gingen, het was niet nadat ze waren aangekomen, het was terwijl ze gingen. Ze waren in beweging, onderweg. En terwijl ze aan het lopen waren werden genezing en genade toegepast. Misschien stuurt Jezus je ergens heen waar je niet wilt zijn want daar werden pijnlijke regels geschreven in je leven. En misschien denk je dat je het niet goed begreep toen je het hoorde. Maar ga onderweg, ga op pad, en zie wat er gebeurt op je weg. We zijn allemaal reizigers op de weg met Jezus. En waar we ook heen gaan, hoe gek we het soms ook vinden dat we daar heen moeten, het zal een bevrijdende weg zijn.

Vragen

  1. Ken je dus dit gevoel dat een regel in jou begint te brullen als je verlangt naar de nabijheid van Jezus? Welke regels hoor je dan?
  2. Ken je dan het gevoel dat Jezus je precies daarheen stuurt waar de ellende misschien allemaal begon? Daar waar de regel werd geschreven?
  3. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.