Succes of ramp

Ds. Dennis Mohn
16 juli 2023
Lucas 5:1-11
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Dit is het verhaal van Petrus die uiteindelijk de knoop doorhakt om Jezus te volgen. We hebben allemaal delen van ons leven waar we Jezus minder in laten deelnemen. Met ons geloof in de kerk is wel een vertrouwde omgeving voor het geloof. Maar vertrouwen we ons geloof ook met de rest? Wat is er nodig om die knoop door te hakken?

Jezus nodigt Petrus uit risico’s te nemen. We zijn vaak niet echt enorme geestelijke ondernemers. Er is niet veel nieuwsgierigheid. Petrus twijfelt dus. Je proeft ook duidelijk zijn frustratie. Maar je toekomstige zegen zal vaak komen in de momenten van je grootste frustraties. Met sommige dingen in ons leven staan we op het punt om ze weg te gooien. En net in dat moment waarin we denken dat het niks meer waard is zegt God: “Het is nog niet voorbij!”

Het resultaat is een enorm succes en bijna een ramp tegelijkertijd. Ze vingen enorm veel vis maar zonken ook bijna. En dat is wat risico’s nemen betekent. De lijn tussen succes en ramp wordt heel dun. En je bent er maar beter klaar voor als je risico’s wilt nemen, want er zullen momenten zijn dat je in de war zult zijn wat het nu is en dan zal je je focus moeten kiezen: is het een ramp of een succes? En als je gaat voor ramp dan zou het dat ook zomaar kunnen worden. Maar hun blik was gericht op het succes dat het zou kunnen worden, de grootste vangst van hun hele visserscarrière. En met deze focus haalden ze de andere boot erbij om de enorme zegen te ontvangen van zoveel vis dat anderen móesten helpen ontvangen.

Als God je te veel van het goede geeft in respons op je genomen geestelijke risico’s dan is het nooit bedoeld alleen voor jou. Als God je te veel van wat dan ook geeft dan mag je ervan uitgaan dat Hij ziet dat er anderen in je directe omgeving zijn die het ook nodig hebben. Die iemand nodig hebben die tegen hun zegt: “Er is meer!”

Misschien vind je dat het niet het goede moment is voor risico’s nemen. Maar elk moment is een goed moment om een zegen te zijn. Als je het verhaal goed leest hebben ze technisch gezien niets gevangen. De vissen kwamen naar hen toe! Op het onmogelijkste tijdstip van de dag kwam het wonder naar hen toe. En hopelijk heb je je netten klaarstaan in dat slechte moment want je weet nooit wat jouw kant opkomt.

Het verhaal sluit met een korte interactie tussen Jezus en Petrus waarin Jezus als het ware zegt: “Wees niet bang voor wie jij bent. Wees niet bang voor wat jij net hebt gedaan. Wees niet bang voor jezelf. Voortaan zul je mensen vangen net zoals je deze vis hebt gevangen.” Dus niet met doelmatig, perfect getimede evangelisatie binnenlokken, maar op de slechtste tijdstippen merken dat ze je naar jou komen.” Jezus zegt: “Vertrouw mij maar.”

En ze vertrouwden Hem. Ze lieten alles liggen. Hun boten, hun levensonderhoud, de grootste vangst van hun leven, hun inkomen, alles waar je je vertrouwen zo op zou kunnen stellen… het bleef allemaal liggen want het betekende absoluut niks meer. Jezus, ik vertrouw U!

We kennen de verhalen van denken dat het niet genoeg zal zijn, dat het niet het goede moment is, van frustraties en twijfels al te goed. En het belangrijkste dat we op elk moment en in elke situatie kunnen doen is Jezus vertrouwen. Te midden van je verwarring, onzekerheid, onderdrukking, verleiding, tegenvallers en terugvallers, zwakte, verdriet, duisternis, stormen, frustraties en twijfels te zeggen ‘Jezus, ik vertrouw U’ is het krachtigste gebed dat je kan bidden.

Vragen

  1. We hebben allemaal zo onze omgevingen waarin we verkeren – kerk, privé, werk. Ben je in al deze omgevingen een podium voor Jezus om door zoveel mogelijk mensen gehoord en gezien te kunnen worden? Waarom wel? Waarom niet?
  2. Wat betekend geestelijk ondernemerschap voor jou? Wat betekent het om geestelijke risico’s te nemen?
  3. Ken je dat God je vaak teveel van het goed geeft? Wat was dat voor jou en hoe ben je ermee omgegaan?
  4. Elk moment is een goed moment om een zegen te zijn. Zijn er momenten geweest waarin je dit hebt ervaren terwijl je misschien dacht dat het helemaal geen goed moment is?
  5. Wat zijn op dit moment situaties in je leven waarin je regelmatig bid ‘Jezus, ik vertrouw U’? Wat zou je voor elkaar kunnen betekenen om dit vertrouwen te bekrachtigen?