Stevig in je geitenwollen sokken staan

18 april 2021
Ds. Dennis Mohn
Matteüs 5:38-48
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Als we de bergrede vooral op een manier lezen waardoor we steeds minder opvallen, niks meer bespreekbaar is en ons volstrekt wegcijferen en verstoppen achter krampachtige nederigheid, valse bescheidenheid en de doe-niks-verkeerd-dus-doe-maar-niks-obsessie dan ontstaat er vooral een koninkrijk van God zonder enkele aanwezigheid. Maar in de bergrede verkondigd Jezus een koninkrijk van God dat niet onopgemerkt blijft en zeker opvalt.

Zo verteld Jezus ons dat er een nieuwe manier is. Dit vermogen om af te zien van ons recht om terug te slaan, dat oog voor een oog gedoe. Praktiseer dit vermogen in jou en maak het tot je kracht. En let maar op hoe krachtig het kan zijn als we praktiseren wat Jezus hier voorstelt. Dit blijft niet onopgemerkt.

Jezus zegt ook dat we de moed moeten vinden om te blijven staan, om op te staan, te laten zien dat liefde gewoon veel krachtiger is dan haat. Dat vrede machtiger is dan geweld. Een koninkrijk mét aanwezigheid dat zich van zijn beste kant laat zien. Hiervoor moet je wel stevig in je geitenwollen sokken staan.

Jezus verteld ook dat als iemand komt en je je hemd wil afpakken, toon hem dan de kracht van vrijgevigheid over hebzucht. Wat als we ons leven op een manier zouden leven dat alles wat wij hebben al een geschenk aan de wereld is? Niemand zou ons van iets kunnen beroven omdat we het al hebben weggegeven.

En dan is er nog die extra mijl. Wat een fantastische uitspraak van Jezus! Het is toch geweldig om tegen de wereld te kunnen zeggen: Je denkt dat ik je slaaf ben, maar ik heb iets nieuws geleerd en ik ben hier om jou te dienen! Je kunt me niet je slaaf maken want ik heb de kracht van opoffering geleerd in plaats van verplichting. De wereld verteld ons niet dat we ons kruis moeten dragen. Ik neem het op me.

Dit gedeelte van de bergrede sluit Jezus dan ook af met deze woorden: Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is. Volmaaktheid is wat mij betreft een leven leven waarin we volledig aanwezig zijn en ons niet wegcijferen. Jezus roept ons tot een leven waar we vrede kiezen in plaats van geweld. Dat valt op! Waar we vrijgevigheid kiezen in plaats van hebzucht. Dit blijft niet onopgemerkt! En waar we dienstbaarheid kiezen in plaats van verplichting. Een zichtbaar koninkrijk! Het koninkrijk valt pas echt op als vrede, vrijgevigheid en dienstbaarheid onze kracht zijn. Het zijn de krachtigste eigenschappen van een koninkrijk van God met presentie.

Vragen

  1. Herken je dat christen soms de neiging hebben om zo min mogelijk op te willen vallen? Wat denk je is de reden dat we ons liever weg willen cijferen?
  2. Wat zijn situaties waarin je ging blijven staan, de boosheid wel jouw kant op kwam, maar je kon laten zien dat liefde krachtiger is dan haat? Zijn er ook situaties waarin je dit eigenlijk had moeten doen maar niet deed?
  3. Vrijgevigheid valt op. Wat zijn de kleine dagelijkse momenten waarin we vrijgevigheid kunnen praktiseren? Wat zijn specifieke momenten waar jij nog vrijgeviger wilt zijn?
  4. Bespreek met elkaar wat dienstbaarheid betekend vs. verplichting. Hoe zou je de dingen die je als verplichtingen ervaart in je leven veranderen in iets waarin je je dienstbaar opstelt?