Jouw verhaal kan veranderen

19 januari 2020
Ds. Dennis Mohn
Marcus 5:1-20
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

We leven in een wereld die altijd aan het veranderen is. En dan kunnen we gefrustreerd raken en proberen het allemaal te controleren of we kunnen zeggen: ‘Misschien is God aan het werk’ en meedoen.

In het verhaal in Marcus 5 zien we hoe Jezus in de wereld van deze gebroken man stapte en zijn verhaal veranderde voor altijd. En ieders wereld veranderd gewoon constant omdat mensen om ons heen veranderen, omdat Jezus in hun wereld stapte en verandering bracht. Jezus stapte in jouw verhaal en er kwam verlossing, bevrijding, verandering, herstel, genezing, kracht om te verdragen, moed om verder te gaan, geduld om te wachten, liefde om te accepteren, genade om te vergeven en bewogenheid om te ontdekken. Jezus leeft in deze gemeente!

Maar er zijn ook verhalen waar we het hebben gemist, waar het niet goed afliep. Wanneer mis je dan het verhaal van een ander? Wanneer mis je bijvoorbeeld wat er allemaal goeds gebeurt in de gemeente? Wanneer mis je een verhaal buiten jezelf? Je mist het als je ervoor kiest om boven alles het verhaal te geloven dat je jezelf vertelt. Als je jezelf bijvoorbeeld vertelt dat er niets gebeurt in je leven, in deze gemeente, dan is dat realiteit voor jou. Misschien is het niet de werkelijkheid buiten jezelf, maar wel de realiteit in jezelf. Het is echt voor jou. Als je dus de verhalen mist buiten jezelf mis je de werkelijkheid om je heen.

Er is zoveel meer dan het verhaal dat je jezelf vertelt en gelooft. God heeft nog veel meer plannen dan wat we tot nu toe hebben gezien! Ik geloof niet dat dit al alles was. En dat is de werkelijkheid van het koninkrijk van God. Deze werkelijkheid houdt in dat er al deze verhalen zijn om ons heen die bijdragen aan onze verandering. Onderschat dan ook niet jouw eigen verhaal met Jezus.

In Marcus 5:14-20 zien we een bepaalde tegenstrijdigheid die duidelijk wordt gemaakt. Aan de ene kant zien we dus dat anderen het verhaal van een ander vertellen. En aan de andere kant daagt Jezus uit je eigen verhaal te vertellen aan je eigen mensen. We willen liever aan vreemde mensen verhalen vertellen van vreemden. Dat is veilig. Maar Jezus daagt uit het verhaal te vertellen van hoe Jezus in onze/mijn wereld stapte aan onze mensen zoals onze kinderen, ouders, broes en zussen, je kring, dierbaren, vrienden, etc. Want… jouw verhaal kan mensen veranderen. Soms denken we dat wat Jezus in ons heeft gedaan vanzelfsprekend zichtbaar zou moeten zijn. Maar vaak is het niet vanzelfsprekend en moet je het sprekend maken.

Vragen

  1. Wat is jouw verhaal met Jezus? Deel met elkaar. Vertel het aan je eigen mensen.
  2. Wat is het meest recente verhaal dat je hebt gehoord van iemand uit de gemeente waar Jezus in haar/zijn wereld stapte en verandering plaatsvond in leven en/of geloof?
  3. Wie zijn jouw eigen mensen aan wie je je verhaal met Jezus zou willen vertellen maar dat nog niet durfde? Bid dan samen voor diegene en voor jouw mogelijkheid.