Het wonder van onze verbeeldingskracht

19 juli 2020
Ds. Dennis Mohn
Matteüs 22:37, Matteüs 14:22-32
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Tweeduizend jaar voordat therapie überhaupt populair was, was er dit inzicht van Jezus (Matteüs 5:28) dat er een relatie is tussen de manier waarop wij denken en de persoon die we zijn. Dus als we nadenken over onze verbeeldingskracht dan is het niet alleen een plaats waar we kunnen dagdromen, waar we onszelf kwijt mogen raken in een niet-bestaande realiteit. Het is veel meer dan dat! Onze verbeeldingskracht is blijkbaar dit geschenk van God dat ons toestaat onszelf op een reële manier te herscheppen.

Er gebeurt zoveel om ons heen dat we niet kunnen zien. Is het mogelijk dat God actief aan het werk is overal om je heen, elke seconde van je leven, maar dat je het vermogen nog niet hebt ontwikkeld om het te zien? Kun je je dus voorstellen dat je verbeeldingskracht een soort apparaat is dat ons helpt te zien wat God aan het doen is, waar Hij bezig is, waar Hij actief wil worden, waar Zijn hart naar uit gaat?

Er is ook een keerzijde van het verhaal. Terwijl we dit innerlijke universum creëren kan het ons later ook in de val lokken, ons gevangen houden. Je universum, je gedachten, zijn gevormd door bepaalde dingen in je verleden, in je opvoeding, en dit beïnvloedt later je verbeeldingskracht. En die verbeeldingskracht houd je dus gevangen.

Je denkbeelden zullen je altijd vinden. Hier hebben we allemaal last van. Je zoekt een woord, of een naam, en je kunt het niet vinden. Het ligt op het puntje van je tong. En toch kom je steeds bij hetzelfde uit – bij het verkeerde. Je hersenen doorlopen een bepaalde route, en die komt uit bij het verkeerde punt. Je probeert het nog eens. Maar omdat die route net doorlopen is, staat deze vooraan in de rij, en automatisch doorloop je weer de verkeerde route. Hoe vaker je dat doet, hoe sterker deze route de voorkeur krijgt, hoe kleiner de kans dat je die ene kleine afslag vindt, die leidt tot het woord dat je zoekt. Het universum dat je in je verbeeldingskracht/gedachten creëert is het universum dat je ook gevangen kan houden in de realiteit.

Je denkbeeld zal je altijd vinden en je tot bepaalde routes beperken. En dan ervaren we die onmacht om ons een betere wereld voor te kunnen stellen. We zijn ons veel te vaak bewust van ‘dit kan niet’.

Maar kijk naar wat Jezus voor jou wil betekenen (Lucas 4:18). Ben je gevangen in je universum? Jezus wil je je vrijlating bekend maken. Is je verbeeldingskracht vervaagd? Jezus wil je zicht weer herstellen.

Vragen

  1. Is het mogelijk dat de menselijke verbeeldingskracht door God gemaakt is in ons zodat God een soort werkplaats waar Hij ons een beeld kan geven van hoe ons leven eruit zou kunnen zien? Hoe zie jij dat?
  2. Deel met elkaar je ervaringen over hoe je misschien regelmatig de verkeerde route hebt gepakt en je er gewoon niet uitkwam. Wat bracht verandering? Hoe is het je gelukt om misschien die kleine afslag te vinden naar een andere oplossing?
  3. Wat zou je voor elkaar kunnen betekenen zodat hoop weer een plek krijgt in je verbeelding en daarmee in je realiteit?