Religie keert alles om!

22 november 2020
Ds. Ed Meenderink
Marcus 2:23-28
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Jezus keert de boel helemaal om als hij de religieuze leiders moest laten zien waarom God geboden heeft gegeven. Geboden zijn er voor de mens, niet de mens voor de geboden! Maar religie keert alles om! De mens moet God dienen, zegt religie, maar God heeft helemaal niets van ons nodig! God dient de mens! God wast ons de voeten en buigt voor ons! God vergeeft, helpt, troost en wast ons schoon! De weigering daarvan betekent dat wij “geen deel hebben aan Christus”, zegt Jezus. God heeft allereerst ons lief, zodat wij van daaruit de ander en Hem liefhebben. Dat is “de eerste liefde” in de Bijbel, zoals Johannes zegt. Maar religie keert alles om!

Vragen

  1. Hoeveel geboden staan er in de Bijbel? Waarom hoef je voor het antwoord niet te gaan tellen?
  2. Religie maakt meer kapot dan je lief is. Herken je dat in jezelf of bij anderen? Waarom heeft de “religieuze neurose” dan zo’n aantrekkingskracht?
  3. Ook atheïstische wetenschappers vertonen verschijnselen van de “religieuze neurose”. Hoe vertonen zij dat? En hoe kan dat als ze niet in een god geloven?
  4. Sommige mensen hebben nooit hulp nodig, zijn nooit zielig, vragen nooit om hulp en hebben moeite om cadeautjes of complimenten te accepteren, maar doen wel altijd van alles voor anderen. Wat is er met hen loos?