De Geest in lockdown

26 april 2020
Ds. Ed Meenderink
Johannes 3:5-8, 7:37-39
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Hoe ziet de kerk er vandaag, in lockdown uit? In mijn talloze gesprekken met gemeenteleden ontdek ik een aantal interessante dingen, die overigens mijn verdriet over het lijden niet weg nemen. Ik zie 3 dingen:

  1. Het feit dat de wereld “zomaar”, in no time op zijn kop kan staan, versterkt mijn geloof (wat ik al heb vanaf het begin van mijn bekering) dat er ergens een “moment” zal komen, zoals de Bijbel zegt, waar heel de mensheid in no time naar een ander, hoger niveau zal worden gebracht (de laatste fase in de menselijke evolutie). Dit zou wel eens de “weeën” kunnen zijn die aan dat glorierijke moment voorafgaan.
  2. Wat gebeurt er met de Geest in lockdown? De Geest van Christus in ons, die “beweegt waarheen hij wil” bevindt zich nu opgesloten binnen de muren van onze huizen. De leiding van de Geest, die de echte christen typeert, leidt ons niet naar verre landen, maar naar binnen, waar de echte strijd plaatsvindt! Die goede strijd bleef in de “gewone Kerk” met haar diensten grotendeels onbehandeld. Nu is het aan de gang. Wij komen ons=zelf, met onze angsten, magische gebeden, gezin en relatie tegen. De Geest leidt ons naar ons Ware Zelf- Christus-in-ons! Daar begint het echte en ware Christendom.
  3. Wat gebeurt er met jouw geloof nu niet meer weggevlucht in de schijnveiligheid van een grote samenkomst waar alles (te goed?) voor u wordt ingevuld en waarmee u maandag gewoon weer door kunt gaan? Nu hoor en zie ik dat velen van ons die vragen stellen die ik u al in bijna 3000 preken heb voorgelegd! Deze crisis dwingt ons tot vragen stellen en nadenken. Wat is gebed? Waar wordt het een magisch controle middel? Welke bescherming mag ik nog van God verwachten? etc.

Aan het eind adviseer ik, omdat u er nu wellicht de tijd en zin voor heeft, waar de echte Christusboodschap om gaat, het echte Evangelie en de echte schat die grote vreugde geeft, maar die ieder wel zelf moet zoeken, enige YouTube namen: Alan Watts (hoogleraar in de Anglicaanse Kerk) en Jim Carey, bijv. maar er zijn er heel veel meer! Ik sta niet alleen in mijn boodschap. Dit is wellicht de spannendste tijd die de mensheid heeft gekend. De doorbraak van de “zonen Gods” en de opstanding van de Nieuwe Mens op een Nieuwe Aarde.

Vragen

  1. Bespreek met elkaar de drie observaties die ik maak. Herkent u ze? Wat doet het met u?
  2. De bijbel noemt de woestijn en het dal als de plaatsen waar het echte werk begint. De bijbel zegt ook steeds dat de gelovige mens daar systematisch nooit heen wil. Hij moet er door God (heel vaak in de vorm van een plaag) heen geroepen worden. Hoe zie je dit in verband met de huidige crisis?