VERNIEUWD BEWEGEN :: Gods toekomst

Ds. Dennis Mohn
28 mei 2023
Handelingen 2:1-14a, 43-47
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

De afgelopen maanden besprak Dennis ons ‘gebroken verhaal’ – de oude interpretaties en manieren van uitleggen van grote thema’s in ons geloof, die niet meer werken. Waarmee we mensen niet meer bereiken en die ook voor onszelf lang niet altijd behulpzaam zijn. In deze preekserie zijn we daarom Jezus gevolgd op een nieuwe weg, die niet gaat over het vernieuwen van vormen maar om een vernieuwing van binnenuit. Die vernieuwing van binnenuit heeft echter pas zin als het tot leven komt in de gemeente, in ons leven, en vandaaruit de wereld in.

Deze laatste preek in de serie vat om te beginnen de voorgaande preken wat samen; het is zinvol om dat nog eens te beluisteren. Misschien merk je dat je iets hoort, wat je toch nog moeilijk vindt en kun je de preek waar het naar verwijst ook nog eens beluisteren. Mogelijk heb je nieuwe inzichten gekregen of voel je bepaalde thema’s als een verademing. En dan komt er, door Gods Geest in ons, ruimte om dit tot leven te laten komen in en door onszelf. In verbinding met anderen. Want alles is… relationeel.

Dus daarom vandaag ook een samenvatting van hoe we dit alles praktisch kunnen maken in ons leven, om zo, door Gods Geest in ons, bij te dragen aan Gods Toekomst.

  1. Als je zelf verlangt naar iets nieuws: deel het uit. Verlang je naar meer liefde? Deel het uit! Verlang naar vrijkomen van schuldgevoel? Vergeef anderen en/of wees genadig! Verlang je naar meer goedheid? Deel het uit! Wil je meer vertrouwen? Durf meer te vertrouwen! Enzovoorts. In het brengen, in het geven, in het delen, ligt het mysterie van ontvangen verscholen.
  2. We hebben geleerd het evangelie te horen alsof we daders zijn; alsof we alles fout doen, sterk èn slecht zijn en de hele tijd vergeven moeten worden. Kunnen we het ook horen als een boodschap van liefde, die oproept deze onbeperkt uit te delen, zelf te vergeven, te omarmen?
  3. God wil eigenlijk maar één ding van ons. Dat we liefhebben; Liefde 3D. “Opdat Uw wil geschiede, gelijk in de hemel als ook op de aarde.” Hoe laat jij in jouw relaties Gods wil geschieden, gelijk in de hemel als ook op de aarde?
  4. Gods oordeel gaat niet over straf, maar over een boodschap van ‘zo gaat het niet langer, hier moeten we samen wat aan doen!’. Dat wat gebroken is, moet hersteld worden. Zodat liefde weer kan stromen. In welke situaties in je leven heb jij dat nodig. Waar is er gebrokenheid? Over welke relaties durf je toe te geven, dat je ook zelf een aandeel had in het kapot gaan ervan? Waar mag het gesprek over herstel over gaan?
  5. Met welk slecht nieuws over jezelf of over je leven loop jij rond? Wat ben je gaan geloven, wat je niet helpt? Wat zou er gebeuren als je je (net als Maria bij het graf) om zou draaien, de overtuigingen om zou draaien misschien zelfs? Als je blijft, het omdraait en dan kijkt… misschien zie jij dan ook het wonder, dat Jezus op komt dagen – en dat Hij er al die tijd al was. Dat is het goede nieuws.
  6. Hoe speelt Gods Wet een rol in jouw leven? Hoe zou het zijn om zijn geboden te gaan zien als beloftes? Als teken van het verbond, wat zegt “als je je met Mij verbindt, hoef je niet meer… te liegen, afgoden te aanbidden enzovoorts.” “Als je je met Mij verbindt, dan zul je… kunnen liefhebben, vrij zijn van slavernij, kracht ervaren enzovoorts.”

En dan tot slot deze preek … en verder vanaf nu. Wil je uit bovenstaande iets kiezen wat jou raakt en hoe jij verder wilt groeien en/of uit wil delen de komende tijd? Wil jij vernieuwd in beweging komen om bij te dragen aan Gods Toekomst. Om deel te zijn van Gods Nieuwe Verhaal?