Jouw schuld?!

29 november 2020
Ds. Dennis Mohn
Leviticus 25:8-12, Jesaja 61:1-2, Lucas 4:16-21
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Er was ooit dit veelbelovende systeem met een wet dat een keer in de zoveel tijd alle schulden worden kwijtgescholden. Er zal ooit een genadejaar worden uitgeroepen. Maar het gebeurde nooit. Dus mensen kwamen in een systeem terecht waar de schuld alleen maar toenam.

Geleidelijk zijn we gaan leven in een wereld waarin vooral schuld onze levens bepalen. We zijn constant iets verschuldigd. Ik ben jou iets schuldig. Jij bent mij iets schuldig. Ik ben God iets schuldig. God is mij iets schuldig. Schuld is opeens iets geworden wat we constant zo door de wereld schuiven. Je krijgt schuld. Je geeft schuld. Constant wisselt schuld van eigenaar maar niemand wil het. Dus geven we het door. Dat is het systeem. En het gevolg is uiteraard dat we ons constant schuldig voelen. Want als we het dan aan iemand geven dan willen we meestal ook dat ze het even goed voelen – schuldig.

En in een systeem van een constant geven en krijgen van schuld zal datgene wat je geeft en ontvangt op gegeven moment worden wie jij bent. Niet meer alleen schuld geven en schuld krijgen maar nu ben je het. Je bent schuld. Je hebt jezelf schuldig gemaakt. Want dat is hoe het systeem werkt.

Maar citeerde Jezus die oude wet en zegt dat het vandaag in vervulling is gegaan (Lucas 4:16-21). Toen de poëet Jesaja schreef ‘dit is het genadejaar van de Heer’ en toen Jezus het voorlas en zei: ‘Vandaag is dit in vervulling gegaan’ was het moment voor generaties die wachtten op de ramshoorn dat een stem schalde door het land die zei: “Vandaag verscheurt God jouw schuldbrieven! Genoeg schuld gegeven en gekregen. Het is er gewoon niet meer! Vandaag schalt de ramshoorn! Jij bent niet langer meer bepaald door gebroken systemen kloppend krijgen en wat je mensen schuldig bent of wat mensen jou schuldig zijn. Vandaag is het begin van het genadejaar van de Heer!”

Dit is de economie van het koninkrijk van God! De economie van het koninkrijk van God is dat de schuldbrieven al zijn verscheurd! In de tempel zei Jezus: “Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan.” En aan het kruis hebben we deze schrifttekst over vrijlating, bekendmaking, inzicht, herstel, vrijmaking in vervulling zien gaan. Jezus aan het kruis zei als het ware: “Het is niet meer jouw schuld. Het is nu mijn schuld. Dat is hoe jouw systeem werkt. Ik snap het. Dus geef het maar aan mij. Ik heb de zonde van de wereld op mij genomen. Ik heb de schuldbrieven verscheurd. Jij, mens, bent mij niets meer schuldig zegt God. Het is niet meer jouw schuld.” Het is niet jouw schuld.

Vragen

  1. Velen komen uit een omgeving waar ze bevrijding van schuld verwachten van een systeem. Herken je dit? Hoe ziet/zag dat eruit?
  2. Anderen komen uit een omgeving waar ze zoveel van zichzelf verwachten, hoge eisen hebben aan zichzelf, en daardoor ook enorm hoge verwachtingen hebben van anderen. Herken je dit? Hoe uit zich dit?
  3. De meesten vinden dat ze deze omgevingen achter zich hebben gelaten. Maar de realiteit is dat hoe je het ook wendt of keert het systeem van schuld geven en schuld krijgen blijft diep in ons werken. Hoe ervaar je dit in je eigen leven?