Oh, Heer-lijke verwarring!

30 september 2018
Ds. Ed Meenderink
1 Kronieken 21:1-4, 7-10 en 2 Samuel 24:1
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

1 Kronieken 21:1 en hetzelfde verslag in 2 Samuel 24:1 lijken elkaar lijnrecht tegen te spreken!? Is het nu de satan die David verleidde of God? Hoe kunnen 2 door dezelfde Geest gedreven schrijvers nu zoiets tegenover elkaar plaatsen? Dit is een van die plaatsen in de Bijbel waarin het mysterie van goed en kwaad, waar wij menen een simpele verklaring voor te hebben, wordt uiteengezet. Was deze ervaring voor David en het volk nu goed of slecht? Met andere woorden: deed God dit nu, of de satan? Hoe is het in ons leven met dit mysterie?

Vragen

  1. Bespreek met elkaar de uitspraak: “Wij kleine goden weten vaak zo goed wat ‘goed’ voor ons is. Daarom werken vele van onze gebeden niet en begrijpen wij Gods leiding vaak niet meer…”
  2. Hoe verklaar je dat er “een boze geest van God op Saul kwam”?
  3. Wat is het voordeel als iets blijkt een ‘mysterie’ te zijn en geen simpel goed bedoeld waarheidje?
  4. Zijn er dingen in je leven geweest waar je nu op terugkijkt en die toen echt “slecht” voelden, maar die als een diep geheim nu toch goed hebben uitgewerkt zodat je niet meer weet of nu een kwade of een goede kracht dat toen deed?
  5. Als “satan” “tegenstander” betekent en dus geen naam is, maar een titel, kan Gods Liefde dan een ‘satan’ zijn in ons leven?