VERNIEUWD BEWEGEN

Ds. Dennis Mohn

Deze serie gaat over de nieuwe wegen die Jezus ging. Aan alle kanten brak hij met gebruikelijke manieren van denken, zien, horen, beleven en spreken. Hoe Hij God voorstelde aan de mensheid was een volstrekte vernieuwing van hoe mensen het altijd ervoeren, grotendeels omdat ze er zelf iets heel raars van hebben gemaakt. Dus in deze serie gaan we samen kijken hoe we vernieuwd kunnen bewegen in deze wereld.

Deel 1

Een nieuw verhaal

Het oude verhaal dat we maar blijven vertellen, dat mensen in een liefdevolle relatie met Jezus moeten stappen want anders vermoordt God hen, is gebroken. Is er dan ook een manier waarop we mensen kunnen introduceren aan de liefde van God zonder hun met eeuwige straf te dreigen?

Deel 2

Wat zonde zeg

In vele opzichten hebben we de bijbel en de hele boodschap van het evangelie gereduceerd tot een beperkt verhaal van zonde-straf en daad-consequentie. Maar Jezus confronteerde aan alle kanten deze oude wereldorde.

Deel 3

Uw wil geschiede

Gods wil in ons leven is niet proberen te ontdekken wat Gods plan is en of dat wat we doen en kiezen past bij dat plan. We bidden het vaak zo mooi: ‘Uw wil geschiede’. Maar wat is dat dan? Interessant is dat God eigenlijk helemaal niet zoveel wil.

Deel 4

Gods oordeel

Vele christenen lopen oordelend rond omdat ze een God menen te kennen die oordelend is. Je wordt uiteindelijk zoals de God waarin je gelooft. Maar is dat de God die Jezus liet zien? Het zou zomaar kunnen dat je begint te houden van Gods oordeel in plaats van het te vrezen.

Deel 5

Gods voorziening

Waarom grijpt God niet in? Hoe voorziet God? En er zijn allerlei verschillende goede antwoorden op deze vragen. Misschien is er een antwoord waar je rust van krijgt. Maar als dat niet zo is dan is ten diepste een antwoord misschien gewoon niet wat jij nodig hebt.

Deel 6

Gods Woord

Sommigen werden geestelijk met de bijbel de onderdanigheid in geknuppeld. En dat heeft sporen achtergelaten in onze relatie met de bijbel. Hoe moeten we dan nog met de bijbel, met dit verhaal in contact komen, het begrijpen en deel laten zijn van ons volgen van Jezus en ons geloof?

Deel 7

De Opstanding

Het wonder van de opstanding blijkt vaak vooral opluchting te zijn. Een verhaal dat zegt: Er was dit slechte nieuws dat we allemaal naar de hel zouden gaan volgens de regels die we zelf hebben bedacht. Er was dit slechte nieuws dat we straf hebben verdiend. Waar is dan het goede nieuws?

Deel 8

Gods wet

Sommigen komen uit kerken waar elke zondag de wet werd voorgelezen als een reminder van hoe God gediend wil worden. Maar de vraag is: Wat is dan het nut van de wet? En wat als we de wet als iets heel anders zouden kunnen zien?

Deel 9

Getuigenissen

In deze dienst hoor je allerlei getuigenissen van Gods genade. Een genade die voortkomt uit de goedheid van God om iets nieuws te creëren.

Deel 10

Gods toekomst

Het gevaar van zo'n serie is dat we het nog steeds wel geloven maar nu echt anders. Maar de vraag is hoeveel koninkrijk van God stroomt over in ons leven naar anderen? Durven we ons te verbinden aan deze nieuwe beweging.

Preek in jouw leven...

In deze serie zijn er door Ds. Ank Verhoeven ook mails geschreven die als verdieping kunnen worden gebruikt om in de praktijk aan de slag te gaan met Vernieuwend Bewegen. Heb je ze gemist of wil je ze nog eens teruglezen? Ze staan hiernaast voor je klaar!